Je bent (bijna) 37 weken zwanger en begint met elk pijntje te denken: “Zou dit het zijn?” Of misschien word je juist onzeker van alle verschillende verhalen: de een had haar baby ineens in twee uur, de ander liep nog dagen rond met 3 centimeter ontsluiting. Hoe weet je nou écht of je bevalling begonnen is?
We leggen het stap voor stap uit, inclusief signalen die je niet mag missen – en een paar die je vooral relaxed mag negeren.
Voorweeën vs. echte weeën: het verschil
Voorweeën (ook wel oefenweeën of Braxton-Hicks) kunnen al weken voor je bevalling op gang komen. Ze voelen als een soort menstruatiekrampen of een harde buik. Soms pijnlijk, maar meestal onregelmatig. Echte weeën:
-
komen regelmatig (bijvoorbeeld elke 5 minuten)
-
houden aan en worden krachtiger
-
duren steeds langer (bijv. van 30 naar 60 seconden)
-
verdwijnen niet als je doucht, ligt of beweegt
Twijfel je? Ga douchen of liggen. Worden de krampen minder? Dan zijn het waarschijnlijk voorweeën. Worden ze heftiger? Zet je timer dan maar aan!
Je slijmprop verliezen: ja, maar…
Je slijmprop verliezen is vaak een teken dat je lichaam zich aan het voorbereiden is. Het ziet eruit als een doorzichtig, glibberig of bloederig slijmpropje (soms met een beetje roze of bruin). Dit hoeft niet te betekenen dat je bevalling meteen begint – het kan nog dagen duren. Maar het is wél een signaal dat er iets in beweging is.
Tip: zie je veel helder rood bloed of ben je onzeker over wat je ziet? Bel dan altijd je verloskundige.
Je vliezen breken: en dan?
Als je vliezen breken, komt er (vaak in één keer) een plens helder vocht. Maar het kan ook druppelen. In beide gevallen: bel je verloskundige. Meestal begint je bevalling binnen 24 uur, maar dat hoeft niet meteen zo te zijn.
Let op:
-
Is het water groen/bruin? Bel meteen, dat kan wijzen op meconium (poep van de baby)
-
Heb je geen weeën na 24 uur? Dan wordt de bevalling vaak ingeleid vanwege infectiegevaar
Twijfel je of je vliezen zijn gebroken? Ga liggen en kijk of je na 30 minuten weer vocht verliest bij het opstaan. Nog steeds nat? Dan is de kans groot dat het vruchtwater is.
Je instinct is vaak spot-on
Veel vrouwen voelen het aankomen. Je krijgt ineens een oergevoel van ‘ik moet me terugtrekken’, je bent emotioneler, of je voelt dat je lijf zich aan het klaarmaken is. Dat buikgevoel kun je serieus nemen – je kent je lichaam beter dan je denkt.
Een aantal subtiele signalen die ook kunnen duiden op een naderende bevalling:
-
diarree of misselijkheid
-
plotseling vermoeid of juist hyperactief
-
een gevoel van druk op je bekken
-
rommelende buik of lichte krampen die opbouwen
Wanneer bel je je verloskundige?
Als je:
-
1 uur lang regelmatige weeën hebt om de 4-5 minuten (en ze 1 minuut duren)
-
je vliezen zijn gebroken (hoe dan ook)
-
helderrood bloedverlies hebt
-
je je zorgen maakt of iets ‘niet goed voelt’
Het is echt oké om ‘voor niks’ te bellen. Verloskundigen zijn eraan gewend – liever dat je even overlegt dan dat je blijft twijfelen.
En als het toch weer afzakt?
Frustrerend hè? Heb je net een uur getimed, lijkt alles weer weg te zakken. Dit heet een valse start, en komt vaker voor dan je denkt. Je lichaam is zich aan het opwarmen, en dat is alleen maar goed. Zie het als een generale repetitie: je lijf weet straks precies wat het moet doen.
Na het wachten komt het echte werk – en daarna het herstel
Of je bevalling nu vliegensvlug of langzaam op gang komt: je lichaam verdient zorg om te herstellen. De Postpartumbox bevat alles wat je nodig hebt voor die eerste dagen na de bevalling. Van verkoelende cold packs en een fijne peribottle tot natuurlijke shea butter en zachte zoogcompressen. Alles 100% afgestemd op jouw herstel, zodat je kunt bijkomen van het grootste werk dat je ooit hebt gedaan.