De bevalling is een van de meest bijzondere momenten in je leven, maar ook een van de spannendste. Het helpt om te weten wat je kunt verwachten, zodat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden. De bevalling verloopt meestal in vijf fases, en elke fase heeft zijn eigen kenmerken en uitdagingen. Hieronder nemen we je stap voor stap mee door het hele proces, van de eerste weeën tot het moment dat je je baby eindelijk in je armen houdt.
1. De latente fase: Het begin van de bevalling
De latente fase is het eerste stadium van de bevalling en kan soms dagen duren. In deze fase begin je milde weeën te krijgen die nog onregelmatig zijn. Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond langzaam begint te verweken en te ontsluiten (openen). Je kunt je moe voelen, een beetje gespannen zijn of juist vol energie zitten, klaar om aan de bevalling te beginnen.
Wat je kunt doen in deze fase:
Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en rust te nemen. Doe iets waar je je goed bij voelt, zoals een wandeling maken, een warme douche nemen of naar je favoriete serie kijken.
Luister naar je lichaam en probeer niet te veel bezig te zijn met de tijd. De latente fase kan even duren en dat is helemaal normaal.
2. De actieve fase: Het echte werk begint
De actieve fase is wanneer de bevalling echt op gang komt. De weeën worden krachtiger, regelmatiger en komen steeds dichter op elkaar. Je baarmoedermond opent zich sneller, meestal van 4 tot 10 centimeter. Dit is het moment waarop je merkt dat je meer moet focussen op je ademhaling en technieken die je hebt geleerd om met de pijn om te gaan.
Wat je kunt doen in deze fase:
Gebruik de ademhalingstechnieken die je hebt geleerd tijdens een zwangerschapscursus. Dit helpt om de weeën op te vangen en de pijn te verlichten.
Vraag om ondersteuning van je partner, een doula of de verloskundige. Soms helpt het om even te lopen, van positie te veranderen of om een warm bad te nemen.
3. De overgangsfase: Het meest intense moment
De overgangsfase is vaak het kortste, maar ook het meest intense deel van de bevalling. De weeën komen nu om de paar minuten en kunnen heel krachtig aanvoelen. Je kunt je uitgeput voelen en het kan moeilijk zijn om door te gaan. Dit is echter het moment waarop je bijna op het punt staat om te gaan persen.
Wat je kunt doen in deze fase:
Probeer te focussen op één wee tegelijk. Het helpt om in het moment te blijven en je niet te laten overweldigen.
Blijf in contact met je verloskundige of arts; zij kunnen je door deze fase heen praten en je geruststellen.
4. De uitdrijvingsfase: Het moment is daar!
In de uitdrijvingsfase ga je actief persen om je baby geboren te laten worden. De druk van het hoofdje zorgt ervoor dat je een sterke persdrang krijgt, die je lichaam helpt om je baby naar buiten te duwen. Dit kan een uur duren, maar soms ook langer of korter, afhankelijk van hoe de bevalling verloopt.
Wat je kunt doen in deze fase:
Luister naar de instructies van je verloskundige of arts. Zij zullen je helpen om zo effectief mogelijk te persen, wat je energie bespaart en de bevalling bevordert.
Blijf gefocust op het feit dat je bijna je baby in je armen hebt. Dit is het moment waar je naartoe hebt gewerkt!
5. De nageboorte: De placenta wordt geboren
Na de geboorte van je baby moet de placenta nog worden geboren. Dit is de laatste fase van de bevalling en gaat vaak vanzelf, met lichte naweeën. De placenta wordt losgemaakt van de baarmoederwand en je verloskundige of arts begeleidt je bij dit laatste stukje.
Wat je kunt doen in deze fase:
Blijf rustig en laat je lichaam het werk doen. De meeste vrouwen merken weinig van deze fase, omdat alle aandacht bij de baby is.
Soms helpt een korte druk of het geven van borstvoeding om de placenta sneller los te laten.
Wat gebeurt er na de bevalling?
Na de bevalling begint het herstel voor jou en de kennismaking met je baby. Dit is een tijd van rust, huid-op-huidcontact en beginnen met de borstvoeding of flesvoeding. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de bevalling, en het is belangrijk om rustig aan te doen en te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft.
Tips voor een prettige bevallingservaring
Vertrouw op je lichaam: Je lichaam weet wat het moet doen, zelfs als het soms overweldigend voelt. Vertrouw erop dat je dit kunt.
Blijf communiceren: Laat je verloskundige of partner weten hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Zij zijn er om je te ondersteunen.
Zorg voor een prettige omgeving: Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, probeer een rustgevende sfeer te creëren met zachte verlichting, je favoriete muziek of een geurkaars als dat kan.
Onthoud dat elke bevalling anders is, en dat er geen goed of fout is in hoe het verloopt. Het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam en de steun zoekt die je nodig hebt. Je bent sterker dan je denkt, en voor je het weet, heb je je kleintje in je armen.
De tijd na de bevalling
Ben je al voorbereid op jouw herstel? Op de intensieve fase na de bevalling?
Bevallen is magisch, maar ook uitputtend.
Veel vrouwen hebben pijn aan hun vulva, door wondjes, hechtingen en zwellingen.
De meeste vrouwen hebben aambeien door het persen.
Pijnlijke stuwing, poepangst, branderig gevoel op het toilet, vermoeid, buikkrampen: het hoort er allemaal bij. Maar het hoeft geen afzien te zijn! Het hoeft niet zo oncomfortabel te zijn.
Met onze producten is je herstel véél fijner. Én sneller. En dat betekent dat je nog meer kunt genieten van je baby. Thank us later!
Shop hier onze bestseller duopack (peri bottle en coldpacks)
Shop hier De Postpartumbox (alles wat je wil in je kraamtijd)